Hozzávalók a kelt tésztához:
- 3,5 dl langyos tej
- 4 evőkanál cukor,
- 10 dkg olvasztott és langyosra hűtött vaj,
- 3 db tojás sárgája,
- 1/2 citrom lereszelt héja,
- csipet só,
- 25 dkg rétesliszt,
- 30 dkg finomliszt,
- 2,5 dkg friss élesztő (a liszt tetejére morzsolva)
A hozzávalókat ebben a sorrendben teszem a kenyérsütő tartályába, majd a dagasztóprogramon bedagasztom a tésztát. Amikor a gép leáll, a tésztát kelesztőtálba teszem át és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem. Ezalatt elkészítem a tölteléket.
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
- 45 dkg tehéntúró,
- 12 dkg porcukor,
- 3 teáskanál vaníliás pudingpor,
- 6 dkg langyosra hűlt olvasztott vaj,
- 4 db tojás sárgája,
- 1 db citrom reszelt héja,
- 10-15 dkg puha mazsola
A töltelékhez valókat összekeverem. Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkára borítom és ujjnyi vastagra kinyújtom. Kb. 10x10-cm-es kockákra vágom és mindegyikre teszek 1 evőkanálnyi tölteléket, majd gombócokat formázok belőlük. Egyenként olvasztott vajba forgatom őket és kikent, liszttel beszórt 28 cm-es tortaformába rakosgatom őket egymás mellé. Nem kell helyet hagyni közöttük, így szépen felfelé fognak nőni.
A formában hagyom még kelni 20 percet, addig a sütőt bemelegítem 180 fokra. A sütő aljába teszek kis lábasban vizet, hogy a kelt tészta gőzös sütőben süljön.
A gombócok szépen megkeltek, mehet a sütőbe. |
A tésztát kb. 30 percig sütöm, majd kevés forralt tejet locsolok rá, és még kb.egy fél órát sütöm. Ha hamar pirulna a teteje le kell fedni alufóliával, de a süteménynek át kell sülni.
A sütőből kivéve a formában hagyom kihűlni.
6 megjegyzés:
Így formában sütve nagyon guszta a kelt tészta. :)
Tényleg nagyon gyönyörű lett!
Köszönöm, hátha még tudnék fényképezni is ... :)
A te blogodat kaptam a 10. Blogkóstoló játékra és ezt a Buktatortát készítettem el :) Nagyon nagy sikere volt, isteni finom lett!! :)
Kedves Dinka!
Köszönöm, akár más töltelékkel is kipróbálhatod.
Vea
Kedves Vea!
A blogkóstolóban téged sorsolt hozzám Süni.
Nagyon szép tortákat készítesz, de én nem mernék most még belefogni. Ezért választottam inkább ezt a túrótortát. Nagyon finom lett, igaz nem teljesen így készítettem.
http://www.piroskonyha.blogspot.hu/2014/02/turos-buktatorta.html
Megjegyzés küldése