2010. február 5., péntek

Túrós-barackos piskótatorta

Kislányom kedvenc tortája, minden születésnapjára ezt kell készítenem. Csak a díszítés változik évről-évre. Ez a torta 2009-ben készült. Hamarosan készíthetem a következőt, hiszen február 22-én lesz 9 éves.














Hozzávalók:
piskótához:
  • 4 db tojás, 
  • 4 evőkanál rétesliszt, 
  • 4 evőkanál kristálycukor

A 4 tojás fehérjét elkezdjük habbá verni, úgy hogy a végefelé fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot és úgy verjük keményre, majd egyenként (tovább verve) adjuk hozzá a tojások sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk (legjobb egy lyukas fakanál) a kanalanként adagolt lisztet. A piskótatésztát egy papírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformában sütjük (180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc - tűpróba!)


A piskótát néhány percig pihentessük a formában, majd rácsra borítva hűtsük ki teljesen és vágjuk fel két lapba.



túrókrémhez:


  • 25 dkg túró, 
  • 10 dkg porcukor, 
  • 5 cl baracklé (a befőtt leve, ha abból készítjük) 
  • 6 lap zselatin (1,5 dkg por) 
  • 4 dl tejszín 
  • 2-3 barack (befőtt is jó - akkor kb. 5-6 fél barack jól lecsöpögtetve) 
  • díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 evőkanál porcukor, 2 db fél barack


    A túrót törjük át, a barackokat vágjuk apró kockákra. A tejszínt verjük fel kemény habbá.
    A zselatinlapokat áztassuk egy kevés vízbe, amíg megpuhul, majd nyomkodjuk ki és tegyük gyenge tűzre, ahol éppen addig melegítsük, amíg feloldódik. Várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd keverjük bele a porcukorral és a baracklével kikevert túróba, úgy hogy vékony sugárban csorgatjuk bele miközben habverővel gyorsan keverjük.

    Most hozzákeverjük óvatosan a tejszínhabot, majd végül beleforgatjuk a kockákra vágott barackot. Az egyik piskótalapot tegyük egy tálra és tegyünk köré tortakarimát, majd rakjuk rá az összes túrókrémet és fedjük be a másik piskótalappal. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a zselatintól megszilárduljon a krém.

    A díszítéshez verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd néhány kanálnyi habot tegyünk habzsákba (a végére tegyünk egy csillagcsőrt) és a többi habbal kenjük be a tortát körbe (a tetejét és az oldalát is). Díszítsük habrózsákkal és barackkal.




















    4 megjegyzés:

    mellissina2 írta...

    Muffin keresés közben tévedtem ide,de nem bántam meg.

    Vea írta...

    Örülök, hogy idetévedtél. Még muffint is találsz :)

    GasztroManó írta...

    Szia! Nagyon tetszik a blogod. :) Föleg a tortak. Mi pont a turotortakat imadjuk, nem nagyon szeretjuk ha vajas a krem. NAgyon sol tortaddal szemezek . Egyszer biztos sort keritek az egyik kiprobalasara.. :)

    Vea írta...

    Kedves GasztroManó!
    A túrótorta nagyon jó választás, sok a variációs lehetőség, és nagyon könnyű elkészíteni. Sőt még nagyon-nagyon finom is.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...