2010. február 3., szerda

Karamellás hatlapos

Több variációt kipróbáltam a több száz hatlapos recept közül. Végül a Príma konyhában megjelent receptet készítettem el. Szerintem nagyon finom lett, és nem is bonyolult elkészíteni.










Hozzávalók:

a tésztához: 

  • 1,5 dl tej,
  • 1 cs. (2 dkg) szalalkáli,
  • 30 dkg finomliszt,
  • 30 dkg rétesliszt,
  • 10 dkg zsír (esetleg vaj, de a zsír jobb)
  • 12 dkg porcukor,
  • 2 tojás,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja


a krémhez:

  • 40 dkg kristálycukor,
  • 1,6 l tej,
  • 2 cs. vaníliás pudingpor (főzős),
  • 2 cs. csokis pudingpor (főzős),
  • 3 evőkanál keserű kakaópor,
  • 2 cs. vaníliás cukor,
  • 25 dkg vaj.


Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és belekeverjük a szalalkálit.  A lisztet tegyük egy nagy tálba és morzsoljuk el benne a zsírt. Tegyük hozzá a szalalkális tejet, a porcukrot, a tojást, a csipet sót, a citromhéjat és rugalmas tésztát gyúrjunk belőle, Amennyiben szükséges még pici tejet tehetünk hozzá, ha túl keménynek találnánk a tésztát.

6 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kb. 25x30 cm-es 1,5-2 mm-es lapokra nyújtjuk. A lapokat megszurkáljuk villával, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel, majd előmelegített (180 fok) sütőben kb. 6-7 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk mert gyorsan sül, nehogy megégjen. Minden lapot megsütünk és kihűtjük. Óvatosan bánjunk vele mert könnyen törik, hiszen ilyenkor kemény a tészta, majd a krémmel rétegezve fog megpuhulni.



Közben elkészítjük a krémet:

A cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, karamellizáljuk, majd hozzáadunk 6 dl tejet óvatosan, folyamatosan keverve. Addig keverjük, amíg a karamell teljesen elolvad a tejben.
A maradék tejet a kétféle pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, majd a forró karamellás tejhez adjuk, beletesszük a vaníliás cukrot és sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve folyamatos keverés közben langyosra hűtjük majd belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat.
A krémet még langyosan töltjük a tésztalapok közé, úgy hogy a tetejére is jusson a krémből. Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe, Kb. 1 - 1,5 nap után megpuhul a sütemény és szeletelhető. Porcukorral megszórva tálaljuk.






2 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

szia, volt olyan recept, amibe cikória kávét írtak? ha igen és még megvan, el tudnád küldeni nekem?

Vea írta...

Kedves Kinga4
Sajnos nem emlékszem olyan receptre, amelyik cikória kávét használt volna. Üdv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...