2010. február 19., péntek

Oroszkrém torta


A tortát magamnak készítettem a születésnapomra.




Hozzávalók a piskótához:
  • 6 db tojás,
  • 3 evőkanál rétesliszt,
  • 3 evőkanál finomliszt,
  • 6 evőkanál finom kristálycukor,
  • 3 kávéskanál olaj,
  • pár csepp ecet,
Hozzávalók a krémhez:
  • 5 egész tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 4,5 dl tej,
  • vanília (lehet vaníliás cukor, vanília kivonat, rúd vanília kikapart belseje)
  • 2,5 dkg zselatin
  • 3 dl tejszín
Hozzávalók a díszítéshez:
  • 10-15 dkg mazsola
  • kevés rum (a mazsola beáztatásához)
  • vegyes kandírozott gyümölcs apró kockákra vágva (lehet eleve így kapni)
  • 3 dl tejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 3 evőkanál porckor
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • durvára vágott mogyoró, vagy mandula
  • színes koktélcseresznye
Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a piskótát: a tojások fehérjét az ecettel elkezdem felverni, fokozatosan adom hozzá a cukrot, és kemény habbá verem. Majd további folyamatos keverés közben (robotgéppel) adom hozzá egyenként a tojások sárgáját. A liszteket és a sütőport összekeverem és óvatos mozdulatokkal a tojásos masszához keverem, végül az olajat is beleforgatom. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm meg. A formában hagyom kihűlni, majd kiborítom és lehúzom róla a papírt. Ha teljesen kihűlt 3 lapba vágom.
  2. Ezalatt elkészítem a krémet: az 5 egész tojást, a 20 dkg cukrot, a vaníliát és 3 dl tejet gőz fölött habüstben fokozatosan keverve sűrűre főzöm. A tűzről leveszem és elkészítem a zselatint. 2,5 dkg zselatint 1,5 dl tejjel összemelegítek (forralni nem szabad) és először egy kevés krémet teszek hozzá, miután a tűzről levettem, majd az egészet belekeverem a krémbe. Az egészet addig kevergetem, amíg langyosra hűl, ekkor belekeverem óvatosan a 3 dl tejszínből vert kemény habot, majd a hűtőbe teszem, hogy a zselatin kezdjen megkötni. Közben többször átkeverem.
  3. A mazsolát alaposan megmosom és kevés rumba áztatok kb. 15-20 percre, amíg a krém a hűtőben pihen. Ezután leszűröm és összeállítom a tortát. A piskóta egyik lapját egy tálra teszem és köré teszek egy tortakarimát és a krém harmadát rákenem. Erre szórok a mazsolából és a kandírozott gyümölcsből, majd a következő tortalappal befedem. Újra krém, mazsola, kandírozott gyümölcs. A legfelső lapra rákenem a maradék krémet vékonyan, és beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Legalább 2-3 órát legyen a hűtőben, de én a díszítés előtti este szoktam elkészíteni és akkor egész éjjel pihen a hűtőben.
  4. A 3 dl tejszínt a cukorral, a habfixálóval és vaníliával keményre felverem. A tortáról leveszem a karimát és az oldalát vékonyan bevonom tejszínnel, majd a többi tejszínt habzsákba teszem és tetszés szerint kidíszítem vele a tortát. Az oldalára a durvára vágott mogyorót nyomkodok és a torta közepére is. A díszítéshez még használtam színes koktélcseresznyét is, ahogy a képen látszik. Vagy bármilyen más díszítés is természetesen jó.

9 megjegyzés:

danikó írta...

Kedves Vea!
Ezt a csodálatos Orosz krém tortát szeretném megsütni az 55. szülinapomra.
Sajnos e receptjét sehol sem találom.
Tudnál nekem segíteni? Hiába kattintok a címre, nem ad ki semmit.
Várom segítő válaszod.
Üdvözlettel: Dobóné Anikó

Vea írta...

Kedves Danikó!
Örülök, hogy tetszik a torta. Valóban a recept nem található, mert csak a képet tettem fel, de a kedvedért hamarosan felteszem a receptet is, még a hétvégén.
Üdv. Vea

danikó írta...

Kedves Vea!
Nagyon megköszönöm, ugyanis a jövő hét végén lesz a nagy nap.
Ha a torta belseje is olyan csodálatos, mint a külsője, akkor sikerünk lesz.
Várom a receptet.
Üdv: Anikó

Vea írta...

Megvan a recept! Sok sikert hozzá és boldog születésnapot. Szeretném ha tudatnád velem, hogy hogy sikerült és ízlett-e.
Üdv. Vea

danikó írta...

Köszönöm a receptet és a jókívánságot.
A főzött krémtől egy kicsit tartok, mert még sohasem csináltam. Remélem, azért sikerül!
Mindenképpen jelenkezek.
Üdv: Anikó

danikó írta...

Szia Vea!
Megint itt vagyok. Próbálom magamévá tenni a receptet. Egy ponton elakadtam.
A krém hozzávalóinál van 3 dl tejszín. Az elkészítésnél nem találom, hogy mikor, hogyan, hova kell a krémbe tenni.Tudsz nekem ebben segíteni?
Köszi. Anikó

Vea írta...

bocsánat, igazad van. Pótoltam. tehát a majdnem teljesen hideg krémbe keverem bele a 3 dl tejszínből vert kemény habot.
tudod, a kis kockás füzetemben lefirkált receptből írtam, és nem figyeltem eléggé.

danikó írta...

Kedves Vea!
Elkészült a torta. Nagy sikere volt.
Ahogy gondoltam, a főzött krém elkészítés elég macerás volt nekem, mivel ebben nem volt gyakorlatom.
Egyébként a többi nagyon simán ment és ez köszönhető a recept precíz, logikus, áttekinthető megadásának.
Egy helyen voltam bizonytalan. Sütőporból egy mokkás kanállal tettem a liszthez.
Még egyszer köszönöm. Anikó

Vea írta...

Kedves Anikó!

Örülök, hogy jól sikerült a torta. Csak egy megjegyzés: a piskótához én nem használok sütőport. Nincs rá szükség. Nyugodtan elhagyhatod, hiszen a levegő emeli meg a tésztát, nem kell felpuffasztani sütőporral. Tapasztalatom szerint attól púposodik fel.
Üdv. Vea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...