A kisfiam kedvenc gyümölcse a citrom, ezért természetes, hogy a születésnapi tortája is citromos. Citromos a piskóta, a krém és természetesen a tejszínhab is. A torta saját fejlesztés.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 evőkanál porcukor,
- 6 db tojás,
- 3 evőkanál rétesliszt,
- 3 evőkanál finomliszt,
- 1 db citrom lereszelt héja
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukrot fokozatosan adagolva hozzá. Ezután a tojások sárgáját egyenkét hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük. Keverjük bele a citromhéjat is. A lisztet apránként a krémre szitálva óvatos mozdulatokkal keverjük bele.
Egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk!
Ha készen van a sütőt zárjuk le és a nyitott ajtó mellett pihentessük a piskótát 10 percig, majd még 10 percig a formában hűtsük miután kivettük a sütőből. Végül borítsuk rácsra és ha teljesen kihűlt vágjuk 3 lapra.
Krémhez:
- 1/2 liter tej,
- 3 púpozott evőkanál liszt,
- 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő (ez is lehet liszt)
- 2 db citrom lereszelt héja
- 1 db citrom leve
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
3 dl tejet felteszünk forrni, 2 dl tejet kikeverünk a liszttel és a keményítővel, majd a forró tejhez öntjük és besűrítjük. A tűzről levéve néhányszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön, teljesen kihűtjük.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és a citrom levét, végül a 2 db tojás sárgáját, és alaposan összekeverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk és teljesen simára keverjük.
A tortát ezzel a krémmel töltjük meg úgy, hogy kivül is vonjuk be vele.
Díszítéshez:
- 2 dl tejszín,
- kevés citromlé (pár csepp)
- 2-3 kanál porcukor,
- 1 cs. habfixáló
- 1 db citrom
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval meg a néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd habzsákból kidíszítjük vele a tortát. Tetszés szerint citromkarikákkal (negyedekkel) díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése