A tortát magamnak készítettem a születésnapomra.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás,
- 3 evőkanál rétesliszt,
- 3 evőkanál finomliszt,
- 6 evőkanál finom kristálycukor,
- 3 kávéskanál olaj,
- pár csepp ecet,
Hozzávalók a krémhez:
- 5 egész tojás,
- 20 dkg cukor,
- 4,5 dl tej,
- vanília (lehet vaníliás cukor, vanília kivonat, rúd vanília kikapart belseje)
- 2,5 dkg zselatin
- 3 dl tejszín
Hozzávalók a díszítéshez:
- 10-15 dkg mazsola
- kevés rum (a mazsola beáztatásához)
- vegyes kandírozott gyümölcs apró kockákra vágva (lehet eleve így kapni)
- 3 dl tejszín
- 1 cs. habfixáló
- 3 evőkanál porckor
- 1 cs.vaníliás cukor
- durvára vágott mogyoró, vagy mandula
- színes koktélcseresznye
Elkészítés:
- Először elkészítjük a piskótát: a tojások fehérjét az ecettel elkezdem felverni, fokozatosan adom hozzá a cukrot, és kemény habbá verem. Majd további folyamatos keverés közben (robotgéppel) adom hozzá egyenként a tojások sárgáját. A liszteket és a sütőport összekeverem és óvatos mozdulatokkal a tojásos masszához keverem, végül az olajat is beleforgatom. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm meg. A formában hagyom kihűlni, majd kiborítom és lehúzom róla a papírt. Ha teljesen kihűlt 3 lapba vágom.
- Ezalatt elkészítem a krémet: az 5 egész tojást, a 20 dkg cukrot, a vaníliát és 3 dl tejet gőz fölött habüstben fokozatosan keverve sűrűre főzöm. A tűzről leveszem és elkészítem a zselatint. 2,5 dkg zselatint 1,5 dl tejjel összemelegítek (forralni nem szabad) és először egy kevés krémet teszek hozzá, miután a tűzről levettem, majd az egészet belekeverem a krémbe. Az egészet addig kevergetem, amíg langyosra hűl, ekkor belekeverem óvatosan a 3 dl tejszínből vert kemény habot, majd a hűtőbe teszem, hogy a zselatin kezdjen megkötni. Közben többször átkeverem.
- A mazsolát alaposan megmosom és kevés rumba áztatok kb. 15-20 percre, amíg a krém a hűtőben pihen. Ezután leszűröm és összeállítom a tortát. A piskóta egyik lapját egy tálra teszem és köré teszek egy tortakarimát és a krém harmadát rákenem. Erre szórok a mazsolából és a kandírozott gyümölcsből, majd a következő tortalappal befedem. Újra krém, mazsola, kandírozott gyümölcs. A legfelső lapra rákenem a maradék krémet vékonyan, és beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Legalább 2-3 órát legyen a hűtőben, de én a díszítés előtti este szoktam elkészíteni és akkor egész éjjel pihen a hűtőben.
- A 3 dl tejszínt a cukorral, a habfixálóval és vaníliával keményre felverem. A tortáról leveszem a karimát és az oldalát vékonyan bevonom tejszínnel, majd a többi tejszínt habzsákba teszem és tetszés szerint kidíszítem vele a tortát. Az oldalára a durvára vágott mogyorót nyomkodok és a torta közepére is. A díszítéshez még használtam színes koktélcseresznyét is, ahogy a képen látszik. Vagy bármilyen más díszítés is természetesen jó.
9 megjegyzés:
Kedves Vea!
Ezt a csodálatos Orosz krém tortát szeretném megsütni az 55. szülinapomra.
Sajnos e receptjét sehol sem találom.
Tudnál nekem segíteni? Hiába kattintok a címre, nem ad ki semmit.
Várom segítő válaszod.
Üdvözlettel: Dobóné Anikó
Kedves Danikó!
Örülök, hogy tetszik a torta. Valóban a recept nem található, mert csak a képet tettem fel, de a kedvedért hamarosan felteszem a receptet is, még a hétvégén.
Üdv. Vea
Kedves Vea!
Nagyon megköszönöm, ugyanis a jövő hét végén lesz a nagy nap.
Ha a torta belseje is olyan csodálatos, mint a külsője, akkor sikerünk lesz.
Várom a receptet.
Üdv: Anikó
Megvan a recept! Sok sikert hozzá és boldog születésnapot. Szeretném ha tudatnád velem, hogy hogy sikerült és ízlett-e.
Üdv. Vea
Köszönöm a receptet és a jókívánságot.
A főzött krémtől egy kicsit tartok, mert még sohasem csináltam. Remélem, azért sikerül!
Mindenképpen jelenkezek.
Üdv: Anikó
Szia Vea!
Megint itt vagyok. Próbálom magamévá tenni a receptet. Egy ponton elakadtam.
A krém hozzávalóinál van 3 dl tejszín. Az elkészítésnél nem találom, hogy mikor, hogyan, hova kell a krémbe tenni.Tudsz nekem ebben segíteni?
Köszi. Anikó
bocsánat, igazad van. Pótoltam. tehát a majdnem teljesen hideg krémbe keverem bele a 3 dl tejszínből vert kemény habot.
tudod, a kis kockás füzetemben lefirkált receptből írtam, és nem figyeltem eléggé.
Kedves Vea!
Elkészült a torta. Nagy sikere volt.
Ahogy gondoltam, a főzött krém elkészítés elég macerás volt nekem, mivel ebben nem volt gyakorlatom.
Egyébként a többi nagyon simán ment és ez köszönhető a recept precíz, logikus, áttekinthető megadásának.
Egy helyen voltam bizonytalan. Sütőporból egy mokkás kanállal tettem a liszthez.
Még egyszer köszönöm. Anikó
Kedves Anikó!
Örülök, hogy jól sikerült a torta. Csak egy megjegyzés: a piskótához én nem használok sütőport. Nincs rá szükség. Nyugodtan elhagyhatod, hiszen a levegő emeli meg a tésztát, nem kell felpuffasztani sütőporral. Tapasztalatom szerint attól púposodik fel.
Üdv. Vea
Megjegyzés küldése