A mézes zserbó aktuális, csak a képek kicsit régebbiek. Ez meg is látszik a minőségén. Most viszont nem tudtam fotózni, mert nincs mivel. A gépem felmondta a szolgálatot, mobillal meg mégsem lehet.
Hozzávalók:
tésztához:
- 45 dkg liszt (nekem kb. még 5 dkg kellett hozzá),
- 1 kiskanál (mokkás) szódabikarbóna,
- 15 dkg cukor,
- 2 evőkanál méz,
- 1/2 dl tej,
- 1 teáskanál kakaó (nem cukrozott!!),
- 10 dkg vaj,
- 1 db tojás
krémhez:
- 1/2 liter tej,
- 10 dkg, búzadara,
- 20 dkg porcukor,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- 20 dkg vaj,
mázhoz:
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál kakaópor (még mindig a keserű és nem a cukrozott instant!),
- 10 dkg cukor,
- 2 evőkanál víz.
Elkészítés:
- Először elkészítem a sűrű tejbegrízt a krémhez, hogy ki tudjon hűlni teljesen. A tejet a vaníliás cukorral felforralom és folyamatosan keverve beleszórom a grízt és sűrűre főzöm, majd hagyom teljesen kihűlni.
- A tésztához valókat vízgőz fölött felfőzöm, kicsit sűrű krém legyen belőle. A liszt és szódabikarbóna kivételével, ezt a kettőt összekeverem, majd a mézes krémmel együtt összegyúrom. Négy részre osztom és egyenként vékony lapokká nyújtom (kb. 25x30 cm-re) és vajjal enyhén kikent sütőlapon 170 fokra előmelegített sütőben egymás után megsütöm őket.
- Ha kihűlt a tejbegríz, akkor a vajat a porcukorral kikeverem és kanalanként beledolgozom a grízt is. Nagyjából három részre osztom a krémet és megtöltöm a lapokat.
- A csokimázhoz valókat összefőzöm és picit hűlni hagyom, majd ráöntöm a süteményre. Jól tesszük, ha a kakaóport átszitáljuk és nem csak úgy beleszórjuk az edénybe, mert akkor úgy járunk, ahogy én, hogy kissé csomós lesz a máz. Ez az izén nem érződik, viszont látszik...
2 megjegyzés:
Szia!
Nagyon guszta ez a mézes zserbó! Az lenne a kérdésem, hogy a máz hozzávalóinál az egyik mennyiségű vaj helyett nem cukrot akartál írni?
Jajj, de jó, hogy észrevetted! Köszi, javítottam :)
Megjegyzés küldése