2013. április 21., vasárnap

Mákos-diós zserbó - Blogkóstoló 8.

A 8. blogkóstoló házigazdája Hani az Ízemlékek blog gazdája. A sorsoláson nekem Isabella blogja jutott, ahonnan lehetőség szerint húsvétra is illő receptet kellett találnom. Így esett a választásom a zserbóra, amit teljesen természetesen rendesen át is variáltam. Mivel nem volt már annyi dióm, amennyi kellett volna, ezért úgy gondoltam, hogy mákot is használok hozzá, ezért a tésztából öt lapot nyújtottam, és felváltva töltöttem meg mákkal és dióval.



Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 1 db tojás sárgája,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 dl langyos tej,
  • 12 dkg zsír (disznózsírt használtam),
  • kb. 20-20 dkg darált dió és mák (hajszállal kevesebb volt a mák is és a dió is),
  • 10-10 dkg porcukor,
  • 1-1 kisebb üveg házi barack- ill. ribizli lekvár (a ribizli lekvárt a mák alá kentem, a barackot a dió alá),
  • A mázhoz: 6 evőkanál víz, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 6 dkg vaj.


Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkevertem a tojás sárgáját a cukrot és az élesztőt. A lisztet elmorzsoltam a zsírral, majd a tejes keverékkel és összegyúrtam. Leértem és öt egyenlő részre osztottam.
  2. A tésztát egyenként egy kisebb tepsi méretére nyújtottam, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megkentem ribizlilekvárral, megszórtam a porcukorral elkevert mák felével, rátettem a következő kinyújtott tésztalapot. Ezt baracklekvárral kentem meg és megszórtam a cukros dió felével. Aztán lap, lekvár, mák, lap, lekvár dió és a végére az ötödik lap.
  3. Letakarva kelesztettem, amíg a sütő bemelegedett 180 fokra. Villával megszurkáltam (átszúrtam az egészet, nem csak a felső lapot) és kb. 45 percig sütöttem.
  4. Kihűlés után átfordítottam egy deszkára, levettem a papírt az aljáról és visszatettem a tepsibe, majd a csokoládémázat ráöntöttem.
  5. A csokoládémázhoz a vizet felforraltam a cukorral, majd beleszórtam a kakaót is. Jól elkevertem, majd a tűzről levéve hozzáadtam a vajat. Amikor kicsit kezdett sűrűsödni, ráöntöttem a süteményre.
  6. A második, harmadik napon lett a legfinomabb, addigra jól összeért az egész.



 

3 megjegyzés:

Hani írta...

Nagyon szuper ötlet volt a mákkal variálás, látványos süti lett a végeredmény! Köszönöm, hogy játszottál velem!

IsaBella írta...

Örülök, hogy jól sikerült és ízlett! :)
Néha mi is ki szoktuk a diót pótolni. :)

Vicuska írta...

Nagyon tetszik! Finom lehet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...