2014. április 20., vasárnap

Citromkrémes máktorta

Ez a torta még édesapám születésnapjára készült. Töredelmesen bevallom, hogy még januárban. De ha még valakinél van elfekvőben mák, érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 15 + 6 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg darált mák,
  • 16 dkg liszt,
  • 2,3 dl folyadék (fele tej, fele olaj),
  • 3 db tojás,
  • 3/4 cs. sütőpor,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • a krémhez: 
  • 1/2 liter tej,
  • 4 evőkanál liszt, (lehet úgy, hogy 2 ek. liszt és 2 ek. étkezési keményítő),
  • 25 dkg mascarpone,
  • 20 dkg porcukor,
  • 2 citrom lereszelt héja és az egyik citrom leve.
Elkészítés:
  1. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral és a sütőt bemelegítem 180 fokra.
  2. A lisztet összekeverem a mákkal és a sütőporral.
  3. A tojások fehérjét keményre felverem a 6 dkg cukorral.
  4. A tojások sárgáját a 15 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tejjel és az olajjal alaposan kikeverem.
  5. A sárgája krémhez hozzáadom a lisztes mákot, elkeverem, majd apránként óvatosan belekeverem a tojásfehérje habot. Az előkészített formába simítom és kb. 35. perc alatt megsütöm.
  6. A tortalapot kihűtöm, majd 3 lapra vágom fel.
  7. A főzött krémhez a lisztet a tejjel sűrűre főzöm, kihűtöm, majd összekeverem a cukorral és citrommal kikevert mascarponéval. Ezzel a krémmel töltöm és díszítem is a tortát.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...