2011. június 13., hétfő

Eperhab torta

A recept egy régebbi Príma Konyhában volt. Csak egy kicsit módosítottam rajta.

 
Hozzávalók:
kakaós piskótához:

  • 6 db tojás,
  • 5 evőkanál liszt ( 2 ek. rétesliszt és 3 ek. finom liszt),
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 6 evőkanál cukor.
  • pár csepp ecet,
  • 3 teáskanál étolaj.
krémhez:
  • 1/2 kg eper (néhány szemet a díszítéshez félre kell tenni),
  • 1 cs. eper ízű pudingpor (főzős), (ha nincs, akkor a vaníliás is jó),
  • 1 evőkanál zselatin,
  • 4-5 evőkanál cukor,
  • 4 dl habtejszín.
díszítéshez:
  • 2 dl tejszín,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 1 cs. habfixáló,
  • eper.



Elkészítés:
  1. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral és bemelegítem a sütőt 180 fokra. A tojások fehérjét a néhány csepp ecettel elkezdem felverni, majd fokozatosan s cukrot is hozzáadva kemény habot verek belőle. Ezután egyenként a tojások sárgáját is hozzáadom. A lisztet a kakaóval összekeverem és a tojásos krémre szitálom. elkeverem, majd az olajat is beleteszem. Kb. 40-45 percig sütöm.
  2. A formában hagyom kihűlni, majd rácsra borítom és eltávolítom a papírt. Három lapba vágom.
  3. Amíg a piskóta sül és hűl, elkészítem a krémet.
  4. Az epret megtisztítom, feldarabolom és turmixolom. Leszűröm (4 dl-nek kell lennie) és hozzáadom a pudingport, a cukrot és a zselatint, jól elkeverem és egy lábasba öntve sűrű krémet főzök belőle. Langyosra hűtöm, majd a közben kemény habbá vert tejszínbe kanalanként beleforgatom.
  5. Megtöltöm a tortát a krémmel, úgy hogy jusson az oldalára és a tetejére is.
  6. Végül a cukorral és a habfixálóval felvert tejszínhabbal és a félretett eperrel díszítem.











Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...