2010. február 20., szombat

Kakakós csiga


Hozzávalók:

a tésztához:
  • 40 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 5 dkg élesztő (friss),
  • 1 db tojás sárgája,
  • 4 dkg vaj,
a kakaós töltelékhez:


  • 10 dkg olvasztott vaj,
  • 5 evőkanál cukor, (a porcukor jobb)
  • 3 evőkanál keserű kakaópor,
  • pici rum, és fahéj ízlés szerint,
  • 2 cs. vaníliás cukor
a tetejére:

  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl habtejszín
  • kristálycukor megszórni.



Elkészítés:

  1. A kenyérsütő gépbe teszem a tészta hozzávalóit, alulra a langyos tejet a cukorral, rá a többi hozzávalót, a tetejére morzsolom az élesztőt. Dagasztó programon megdagasztatom és kelesztem a géppel. 
  2. Közben a töltelék hozzávalóit habosra keverem, sűrűn kenhetőnek kell lennie.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyújtom kb. négyzet alakúra és megkenem a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, majd kb. 3-4 cm vastagon felszeleteljük. Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk 2-3 cm távolságra egymástól, letakarjuk és kb. 1/2 órát kelesztjük. 
  4. Ekkor lekenjük tojássárgájával és betesszük a hideg sütőbe, és bekapcsoljuk 180 fokra. Amíg felmelegszik a sütő addig is kel még a sütemény. Kb. 25 percig sütjük onnan számítva, hogy teljesen felmelegedett a sütő.
  5. Ekkor meglocsoljuk a felmelegített tejszínnel és megszórjuk kristálycukorral. Még visszatesszük a sütőbe kb. 150 fokon még 10 percet sütjük.
  6. Ha kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral.




3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Igen, talan igy

Névtelen írta...

Szia!

Megsütöttem, nagyon ízlett a család férfitagjainak, köszönet a sok dícséretért!

Catty

Vea írta...

Kedves Catty!
Örülök, hogy ízlett! Köszönöm :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...