Van vele munka, de megéri, mert nagyon finom. Én készítettem hozzá párolt rizst, de akár egytálételként is beválik. Érdemes nagyobb adagot készíteni, elég jól melegíthető.

Hozzávalók: (egy jó nagy tepsibe, vagy jénaiba való adag)
- 1 kg darált sertéshús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 kg zöldbab (mirelit is jó),
- 15-20 dkg reszelt sajt a tetejére (nagyon finom pl. füstölt és sima vegyesen),
- a besamel-hez: 5 dkg vaj,
- 4 evőkanál liszt,
- 1/2 liter tej,
- reszelt szerecsendió,
- kevés vaj a tál vagy tepsi kikenéséhez és a zöldbab párolásához,
- só, bors, kevés olaj,
Elkészítés:
- A zöldbabot megtisztítom és darabokra vágom, majd kevés vajon, sózva, picit borsozva megpárolom, de maradjon roppanós. (A mirelit babnak kevesebb idő kell.)
- A vöröshagymát finomra vágom és egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzá adom a darált húst, jól átsütöm, sózom és borsozom.
- A besamelhez a vajat felolvasztom és megpirítom benne a lisztet, de maradjon fehér! Ízesítem sóval és reszelt szerecsendióval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagolom a tejet, és teszek hozzá kevés reszelt sajtot. A mártás inkább hígabb legyen, mert a sütés közben még sűrűsödni fog.
- A kivajazott sütőtálba rétegezem, úgy hogy legalulra zöldbab kerül, rá a megpirított darált hús, besamel, zöldbab, hús, az összes maradék besamel és a tetejére a reszelt sajt.
- 200 fokon sütöm addig, amíg a sajt szépen rápirul a tetejére, kb. 35-40 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése