2014. március 26., szerda

16. Blogkóstoló (Húsvét) kiírása

Blogkóstoló 16. - Húsvét

SüniSüti-től vettem át a Blogkóstoló stafétabotját, köszönöm neki. Nagyon szeretem ezt a játékot, mert nincs tétje, nem kell lájkokat gyűjteni, viszont sok kevésbé ismert, új blogot is megismerhetünk a nagyok mellett.

Nem véletlenül van a "Húsvét" a kiírás nevében! Mivel jön a húsvét és ez a forduló javában a készülődés, sütés-főzés idejében lesz, azt találtam ki, hogy mindenki olyan receptet válasszon, amit Húsvétra elkészít, vagy ha nem található a kisorsolt blogban ilyen, akkor kevés átalakítással, vagy húsvéti díszítéssel tegye alkalmassá arra, hogy az ünnepi asztal dísze legyen.



Szeretném, ha minél többen jelentkeznétek, hogy az összefoglaló majd Húsvét után egy kis ünnepi szakácskönyvvé álljon össze. 

Itt a bejegyzés alatt lehet jelentkezni a blogotok nevével, vagy akinek nincs, attól kérek szépen e-mail címet.

Jelentkezési határidő: április 1. 24 óra 00


Szabályok is vannak, de csak azért, hogy senkit ne érjen csalódás:


  1. Csak az jelentkezzen, aki valóban vállalja, hogy a neki sorsolt blogból készít valamit, azt posztolja és nekem a később kiírandó határidőig e-mail-ben el is küldi fotóval együtt. (Annyira rossz érzés annak, akinek a blogját valakinek kisorsolták és nem készítenek tőle semmit, hiába várja.)
  2. Magyar nyelvű bloggal lehet jelentkezni, ha van legalább 30 recept benne. Ebben az esetben részt veszel a sorsoláson.
  3. Akinek nincs blogja, vagy csak kevés recept van még rajta, természetesen jelentkezhet, viszont ők a sorsoláson kívül fognak részt venni a játékban, úgy, hogy bárkitől választhatnak receptet. A blog nélküliek a receptet és a fotót is e-mail-ben küldhetik el nekem, részükre vendégposztot írok belőlük itt a blogomon.
  4. Kizárólag itt a bejegyzés alatt lehet jelentkezni a blogotok linkjével ill. e-mail címmel.


Nagy szeretettel várom a jelentkezéseket és előre izgulok, hogy mennyi finom húsvéti recept jön majd össze!


Vea

2014. március 23., vasárnap

Pici málnás túrótorta

Ez a kis torta még a málnaszezonban készült nyáron, de a fotókat csak most találtam meg. 18 cm-es formában sütött 2 tojásból készült piskóta alapon a már a blogon szereplő túrókrém 2/3-a. Jó két maroknyi málnát kevertem a krémbe, ettől persze kissé összetört, de az nem baj, legalább szép rózsaszínű lett. Tetejét tejszínhabbal és málnával díszítettem. Ezek a gyönyörű málnaszemek édesapám kertjéből származnak.


2014. március 22., szombat

Zselés - Blogkóstoló 15.

A 15. Blogkóstoló háziasszonya - Süni Süti - Sherpa konyháját sorsolta nekem. Nála már jártam egyszer blogkóstolón, most ezt a sütés nélküli édességet választottam. Nem bántam meg, nagyon finom. Biztosan többször is elkészítem. Az eredeti receptben zselés cukor szerepel, helyette én itt a második képen látható Domino bonbont tettem bele feldarabolva. 


Hozzávalók:
  • 30 dkg porcukor,
  • 25 dkg margarin,
  • 4 db tojás (nagyon friss, hiszen nyersen kerül bele),
  • 4 dkg kakaópor, 
  • 10 dkg mazsola (nagyszemű aranymazsolát használtam feldarabolva),
  • 1 dl rum,
  • 50 dkg darált háztartási keksz,
  • 10-12 db Domino bonbon,
  • 10 dkg dió,
  • 10 dkg étcsokoládé a bevonáshoz.





Elkészítés:
  1. A mazsolát feldaraboltam és a rumba áztattam. A Dominot és a diót is durvára daraboltam.
  2. A porcukrot a puha margarinnal és a tojásokkal nagyon alaposan kikevertem, hozzáadtam a kakaót és azzal is elkevertem. 
  3. Mehet bele a mazsola rummal együtt és darált keksz, összekevertem. Végül a bonbont és a diót is hozzáadtam.
  4. Egy őzgerincformát folpackkal kibéleltem és belenyomkodtam a masszát. Betakartam a fóliával és hűtőben másnapig hagytam összeállni. Akkor olvasztott étcsokoládéval bevontam, már amennyire elég volt. Díszítő cukorral is megszórtam.



A receptet köszönöm szépen!

2014. március 2., vasárnap

Borkrémes ananásztorta

A lányom 13. születésnapjára készült, és mivel a borkrém főzve van, nyugodtan gyerekek is ehetik, az alkoholtartalom elpárolog.


Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 3 db tojás,
  • 3 evőkanál kristálycukor,
  • 3 evőkanál finom liszt,
  • 1 mokkáskanál ecet.
  • A krémhez:
  • 10 lap zselatin (vagy a hosszabb fajtából 5 lap), 10 gr összesen a lapzselatinból,
  • 2,5 dl fehérbor (félédes fehérbort használtam,
  • 1,5 dl ananászlé (a konzerv ananász leve),
  • 2 db tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 cs. főzhető tejszínízű pudingpor, vagy jó a vaníliás is,
  • 4 dl habtejszín,
  • 1 körszeletes ananászkonzerv.
  • A tetejére:
  • 1 db kivi,
  • néhány szem fekete szőlő,
  • 1 csomag színtelen tortazselé,
  • 2 evőkanál cukor,
  • a maradék ananászlé felhígítva annyi vízzel, hogy meglegyen a zselé elkészítéséhez a 3,5-4 dl folyadék.



Elkészítés:
  1. A piskótát 24 cm-es tortaformában sütöttem meg, majd rácson hagytam kihűlni.Közben elkészítettem a krémet. 
  2. A zselatint kevés vízbe beáztattam. A bort és az ananászlevet összekevertem és a kb. a felét feltettem egy lábasban a tűzre. A tojásokat a cukorral és a pudingporral kikevertem és a maradék folyadékkal összekevertem, majd a már jó meleg boros lébe öntöttem és és jól összeforraltam, besűrítettem. A tűzről levéve a kinyomkodott zselatinlapokat a forró krémben feloldottam. Hagyom hűlni, de közben többször meg kell keverni, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
  3. A tejszínt közben kemény habbá vertem és a kihűlt piskóta köré tortakeretet tettem. 
  4. A langyosra hűlt krémhez óvatosan hozzáforgattam a tejszínt és a piskótára öntöttem. A krém tetejét kiraktam az ananászkarikákkal és hűtőbe tettem, míg megdermedt. 
  5. A színtelen tortazselét összekevertem a cukorral és a folyadékkal (ananászlé + víz) felfőztem, majd pár percig hagytam hűlni. Addig a kivivel és szőlővel díszítettem még a tortát, majd a zselével leöntöttem. 


2014. március 1., szombat

Narancskrémes diótorta

Édesanyám születésnapjára készült, nagyon finom diós tészta és narancsos krém. Ez az adag egy 24 cm átmérőjű tortaformába elég.


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg + 6 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg finom liszt,
  • 6-7 dkg darált dió,
  • 1/2 cs. sütőpor,
  • 1,3 dl tej,
  • 1 dl étolaj,
  • 3 db tojás,
  • 1 db narancs lereszelt héja,
Hozzávalók a krémhez:
  • 1/2 liter tej,
  • 4 púpozott evőkanál liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 db narancs lereszelt héja és leve
  • a díszítéshez még darált dió (2-3 dkg)



Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet a darált dióval és a sütőporral összekeverem.
  2. A tojások fehérjét a 6 dkg cukorral felverem. A tojások sárgáját kikeverem a 15 dkg cukorral, a narancs héjával, a tejjel és az olajjal.
  3. A tojássárga krémhez keverem a lisztes-diós keveréket, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot.
  4. 24 cm-es tortaformában sütöm 180 fokon kb. 35 percig. Rácson hagyom kihűlni, majd 3 lapba vágom.
  5. A krémhez először a lisztet a tejjel sűrűre főzöm, majd hagyom teljesen kihűlni. A puha vajat a porcukorral és a narancs héjával és levével kikeverem, majd a kihűlt főzött krémhez keverem kanalanként mindig alaposan elkeverve. 
  6. A tortát a krémmel betöltöttem, majd az oldalát is vékonyan megkentem, hogy ráragadjon a díszítésre szánt darált dió. A teteje díszítéséhez a maradék krémet (félre kell tenni hozzá!) habzsákba töltöttem és azzal díszítettem, majd a tetejére is szórtam darált diót.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...